środa, 25 marca 2015

Sernik SNICKERS



Obłędny sernik SNICKERSOWY przełożony ciemnymi spodami brownie,z masą orzchową.Polany dużą ilością czekolady i obowiązkowo karmelem. Ktoś by powiedział...ale to musi być słodkie..tak jest słodkie ale takie właśnie są ciasta. Sam baton snickers też jest słodki a ludzie go kupują.
Jeden kawałek zaspokoi słodycz na cały dzień. Jest wprost idealny i bardzo wciągający :)

Zapraszam :)

Składniki na tortownicę o średnicy 23-24 cm ale wyjdzie także o średnicy 26 cm tylko nieco niższy

CIASTO BROWNIE:
  • 250g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 100g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 200g śmietany 18%
  • 100ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżki wody
Suche składniki tj.mąkę,cukier,kakao,sodę,sól oraz proszek łączymy ze sobą. Kawę zaparzamy w dwóch łyżkach wody. W drugiej misce łączymy mokre składniki za pomocą miksera lub łyżką. Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i jeszcze raz mieszamy lub dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem łącznie z bokami i przelewamy ciasto.Pieczemy  w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.40-45 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy,piekarnik zmniejszamy do 170 stopni.

MASA SEROWA:
  • 1kg sera (użyłam gotowego z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 300g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 batonów snickers
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Batoniki kroimy na małe kawałeczki. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i na sam koniec dodajemy pokrojone batoniki. Mieszamy już łyżką. Formę smarujemy masłem i przelewamy masę serową.
W tym wypadku najlepiej jest mieć dwie tortownice o takiej samej wielkości. Jeśli nie macie to musicie odczekać aż brownie będzie zimne i następnie upiec sernik.
Pieczemy w 170 stopniach funckja góra-dół przez ok.50-55 minut aż góra ładnie się zetnie. Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.15 minut a następnie otwieramy piekarnik. Sernika wystudzony najlepiej schować do lodówki na całą noc i przełożyć ciasto dnia następnego.

MASA ORZECHOWA:
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g masła orzechowego (nie nutelli bo masa wyjdzie ciemna kakaowa) można kupić tańszą wersję w lidlu lub z firmy felix masło orzechowe z orzechów ziemnych
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 25g masła
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej masło. Czekoladę łamiemy na małe kostki. Gorącą śmietanką ściągamy z ognia i zalewamy czekoladę. Dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji czekolady.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 3-4 batony snickers
  • orzeszki ziemne solone
  • karmel (możecie skorzystać z tego przepisu na karmel Domowy karmel lub rozpuścić kilka łyżek masy kajmakowej krówkowej)
PRZEŁOŻENIE:Ciasto brownie kroimy tak aby powstały dwa okręgi. Na pierwszym okręgu smarujemy 1/3 masy orzechowej i kładziemy sernik (uwaga-po wyjęciu sernika z lodówki usuńcie obręcz i przewróćcie go "do góry nogami" i delikatnie oderwijcie spód od formy) na sernik ponownie dajemy masę orzechową,przykrywamy kolejnym spodem brownie i rozsmarowujemy pozostałą cześć masła orzechowego. Sernik najlepiej jest włożyć na 2h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki polewamy go czekoladą dajemy pokrojone snickersy,obsypujemy orzeszkami i polewamy karmelem.

Smacznego :)





12 komentarzy:

  1. oooo matko, ale to niesamowite *______*

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo matko.. Obłędny !!! A ile kalorii >>> :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekipa z " Bombardiera" pysznie dziekuje za poczestunek. Przy konsumpcji usmiechy na twarzy i slowa " ale zajeb...." tak od serca.

    OdpowiedzUsuń
  4. O masakro!! To musi być cudowne. Połączenie moich lubionych smaków w jednym. Bomba dla zmysłów, orgazm podniebienia :D Wszystko na raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski! Kradnę przepis :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń