poniedziałek, 2 marca 2015

Różowe babeczki migdałowo-waniliowe


8 marzec tuż,tuż więc postanowiłam zrobić coś dla Kobietek :). Oczywiście babeczkami mogą zajadać się wszyscy. Jeśli spodziewacie się gości w tym dniu to takie babeczki będą pięknie wyglądały na stole.  Babeczki są puszyste,wilgotne w środku z dodatkiem płatków migdałowych. Dodatkowo ich spód stanowi ciasteczko przełożone kremem waniliowym. Wierzch zdobi przepyszny delikatny krem maślany...chyba się w nich zakochałam :). Wyglądają jak małe różyczki :)

Zapraszam :)
Przepis na 16 babeczek

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 120g masła w temperaturze pokojowej
  • 100ml kefiru
  • 150g cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g płatków migdałowych
  • ciasteczka typu markizy (użyłam takich Markizy )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem i następnie dodajemy po jednym jajku. Wlewamy kefir i cały czas miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy razem z płatkami migdałowymi. Wszystko mieszamy już szpatułką do połączenia się składników.
Na dno każdej papilotki kładziemy ciasteczko i zalewamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20-25 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy w środku już są upieczone

KREM MAŚLANY:
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g serka śmietankowego (użyłam z biedronki z firmy delikate do kanapek)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta barwnika różowego
Masło ucieramy razem z serkiem. Na sam koniec wsypujemy cukier puder,barwnik i jeszcze raz dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na wierzch każdej babeczki. Udekorowałam różowym cukrem i płatkami migdałowymi.

Smacznego :)





2 komentarze: