poniedziałek, 9 marca 2015

Rolada z musem jogurtowo-gruszkowym


Przepyszna lekka jak chmurka rolada biszkoptowa z musem jogurtowo-gruszkowym. Mój tato nazwał ją "żabką" :). Na dzień kobiet zrobiła furorę i na jednym kawałku nie można było poprzestać.

Zapraszam :)
Biszkopt był pieczony w dużej blaszce,która jest w standardzie w piekarniku rozmiar ok.39 cm x 26 cm

BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • 200g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedna łyżka octu
Żółtka mieszamy razem z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i wlewamy masę żółtkową. Jeszcze przez chwilę miksujemy i na sam koniec wsypujemy mąkę. Mieszamy już szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.9-12 minut. Jeszcze gorący wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem. Odrywamy delikatnie papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy biszkopt w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.

MUS JOGURTOWO-GRUSZKOWY:
  • 500g dojrzałych gruszek
  • 1 galaretk agrestowa
  • 300g jogurtu bardzo gęstego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gruszki kroimy w drobną kostkę i zagotowujemy aż delikatnie się rozpadną i puszczą sok. Jeżeli chcecie możecie dosłodzić mus. Ja miałam bardzo dojrzałe gruszki więc takiej potrzeby dosładzania nie miałam. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę,dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i jeszcze ciepłą wlewamy do jogurtu i na sam koniec wystudzony mus gruszkowy. Wszytko dokładnie miksujemy. Masa szybko sztywnieje. Rozwijamy delikatnie biszkopt i wykładamy nasz mus,ponownie zwijamy i wkładamy do lodówki na ok.3 godz.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz