wtorek, 10 marca 2015

Rogale z nadzieniem twarogowo-czekoladowym


Obiecane,niezwykłe rogale z nadzieniem twarogowo-czekoladowym. Wyszły naprawdę puszyste i bardzo mięciutkie. Waga jednego rogala  po upieczeniu pokazała ponad 170g :). Pytanie czy w sklepach sprzedają takie giganty? Z przepisu można zrobić 8 wielkich rogali lub ok.16 mniejszych.
Żeby rogale wyszły takie jak moje na zdjęciu trzeba wiedzieć o kilku rzeczach.
Cały czas poszukuje tego idealnego ciasta drożdżowego dlatego w każdym przepisie zawieram inne proporcje. Mieszam,patrzę,wyciągam wnioski i analizuje jakie składniki powinnam dodać w kolejnym przepisie a jakie zmniejszyć lub zamienić na inne.
Zauważyłam,że najlepiej wychodzi mi ciasto drożdżowe na jogurtach naturalnych lub smakowych.Składniki na ciasto też muszą być w temperaturze pokojowej. Ważne jest wyrastanie ciasta oraz temperatura w pomieszczeniu. Zaobserwowałam również,że dając więcej mąki i podsypując ciasto podczas zagniatania wypieki na drugi dzień są twarde...dlatego staram się tego unikać. Ponadto musicie dobrze znać swój piekarnik,ponieważ u mnie po 20 minutach wypiek będzie gotowy a u kogoś piekarnik spali lub wypiek będzie jeszcze nie upieczony. Podawana przeze mnie temperatura i czas pieczenia w przepisie jest orientacyjna i idealna na mój piekarnik dlatego obserwujcie ciasto w trakcie pieczenia.
Z tego przepisu jestem bardzo zadowolona ,ponieważ ciasto wyszło takie jakie chciałam...delikatne niczym chmurka. Smak twarogu z kawałkami czekolady idealne połączenie.
Czy nie jest przyjemnie zjeść takiego rogala na śniadanie,na tarasie czy balkonie kiedy słońce świeci ze szklanką mleka,soku czy kakao... :)?

Zapraszam :)

Składniki na 8 wielkich rogali lub ok.16 małych

CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 600g mąki pszennej
  • 350g jogurtu pitnego (użyłam smaku waniliowego)
  • 30g drożdży świeżych
  • 40g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,aromatu waniliowego jeśli nie macie ekstraktu
Jogurt delikatnie podgrzałam na palniku (można też w kuchence mikrofalowej) i wsypałam cukier oraz drożdże. Odstawiłam na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie rozczyn wymieszałam z pozostałymi składnikami na sam koniec wlewając masło. Zagniotłam ciasto i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie po 40 minutach ciasto wychodziło poza miskę).
Wyrośnięte ciasto przeniosłam na oprószony blat mąką i rozwałkowałam na bardzo duży okrąg (myślę że średnica to była ponad 40-45cm).Okrąg podzieliłam na 8 trójkątów i na każdy trójkąt nałożyłam nadzienie i zwijałam zaczynając od dłuższego boku. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze rogale podzielcie sobie ciasto na dwie części i z każdej uformujcie okrąg,który podzielicie na 8 małych trójkątów. Zawinięte rogale przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok.20 minut aby ładnie podrosły. Smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.20-25 minut. U mnie po 22 minutach były gotowe. Wierzch powinien być upieczony na złoty kolor.
Odstawiamy na wystygnięcia. Lukrujemy,pudrujemy wedle uznania.

NADZIENIE TWAROGOWO-CZEKOLADOWE:
  • 200g twarogu w kostce (użyłam półtłustego)
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka jogurtu naruralnego
  • 2 łyżki miodu
  • 20g startej czekolady gorzkiej lub drobno posiekanej
Twaróg rozgniatamy razem z miodem,cukrem i jogurtem i na sam koniec wsypujemy czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy. Nadzienia może nie wyszło dużo ale nie chciałam żeby podczas pieczenia nadzienie wychodziło z ciasta. Dla mnie taka ilość była optymalna. Jeżeli lubicie dobrze nadziane bułki,rogale itp.to zwiększcie ilość składników.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy razem z wodą. Regulujcie gęstość poprzez dodanie cukru pudru jeżeli wyjdzie za rzadkie lub wody jeżeli wyjdzie za gęste.

Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wyglądają okazale, ale po co się rozdrabniać i zjeść trzy rogale jak można jednego konkretnych rozmiarów. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze napisane zamiast 3 wystarczy zjeść jednego :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają :o) przepis zapisuję :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rozkoszą bym się takim rogalem poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń