piątek, 13 marca 2015

Pane di Pasqua-Włoski Chlebek Wielkanocny


Włoski Chlebek wielkanocny z barwionymi jajkami i plecionym warkoczem jest znany w całych Włoszech.W każdym regionie jednak przybiera inną nazwę. Ważne jest to,że jajka są surowe i mają swoje znaczenie ponieważ symbolizują odrodzenie i płodność. Jajka umieszczane są w środku warkocza lub bezpośrednio na cieście. Ponadto jak mów historia podczas Wielkiego Postu (40 dni przed Wielkanocą)jaja były zabronione do spożywania. Kiedy nadszedł wielki dzień można było się ponownie cieszyć ich smakiem.
Ciasto na chlebek włoski to ciasto drożdżowe z nutą pomarańczy i anyżu. Jest mięciutkie i w smaku przypomina brioche. Bardzo puszyste. Zawijane jest w warkocz,tworzy się z niego gniazdka lub po prostu piecze się chałkę.
Bardzo ładnie wygląda na stole i w koszyczku więc polecam upieczenie takiego gniazdka w wersji mini i umieszczenia go np.w koszyczku wielkanocnym :)

Zapraszam :)
Składniki na 6 dużych gniazdek

SKŁADNIKI:
  • 600g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml mleka zagotowanego i ostudzonego
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 40g drożdży świeżych
  • 50g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • anyż (pominęłam)
DODATKOWO:
  • 6 jajek surowych
  • barwniki do jajek
  • maczek kolorowy

Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części robimy wałeczek o długości ok.30cm.Dwa wałeczki łączymy ze sobą i zaplatamy tworząc linę. Zwijamy gniazdka łącząc dwa końce ze sobą. Gniazdka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde gniazdko do środka wkładamy zabarwione jajko. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie smarujemy wierzch gniazdka mlekiem i posypujemy kolorowym maczkiem cukrowym. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do  180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20 minut.
Po upieczeniu należy odczekać kilka godzin żeby jajka dobrze w środku ostygły.
Jeżeli nie macie kolorowego maczku to po wyjęciu z piekarnika możecie delikatnie polukrować.

P.S.Niestety barwnik pod wpływem temperatury trochę się odbarwia.

Przepis zaczerpnięty ze strony broweyedbaker.com zmodyfikowany przeze mnie :)

Smacznego :)









2 komentarze:

  1. świetne chlebki, właśnie się zastanawiam, czy jutro podobnych nie upiekę, zastanawia mnie tylko to jajko, w innym przepisie widziałam gotowane, sama nie wiem, jakich użyć...

    OdpowiedzUsuń