środa, 4 marca 2015

Naleśniki na białkach


W związku z tym,iż po pączkach zostały mi białka postanowiłam zrobić z nich ciasto naleśnikowe.
Naleśniki wyszły jak biszkopty delikatne,puchate,mięciutkie. Jeżeli nie wiecie jak spożytkować białka to może te naleśniki okażą się dla Was strzałem w 10 :)
Niestety zdążyłam zrobić zdjęcie tylko jednemu naleśnikowi...pozostałe znikały jeszcze gorące z patelni :)

Zapraszam :)
Przepis na ok.8 naleśników

SKŁADNIKI:
  • 110g białek (ok.4 białka)
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 100ml wody
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno z solą i następnie wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy mleko i wodę. regulujcie konsystencję. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypcie mąki jeżeli za gęste dolejcie wodę lub mleko. Jeżeli lubicie słodkie ciasto naleśnikowe do dosypcie cukru wg uznania. Ciasto odstawcie na ok.30 minut aby odpoczęło. Na patelni rozgrzejcie nie wielką ilość oleju i wylewajcie porcjami ciasto,smażcie na złoto z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają naleśniki... i te truskawki... pychota :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły rzeczywiście dobre - fajny sposób na wykorzystanie białek.

    OdpowiedzUsuń