środa, 11 marca 2015

Marcepanowo-muffinkowe koszyczki wielkanocne



Święta tuż,tuż więc czas pomyśleć o wypiekach,dekorowaniu stołu itp.myślę,że takie koszyczki przypadną Wam do gustu. Przepięknie się prezentują ponadto są kolorowe i przyciągają uwagę. Muffinki są z dodatkiem marcepanu a wierzch stanowi bita śmietana. Babeczki można zrobić z rączką ale także pięknie się prezentują bez...Nie są trudne w wykonaniu :)

Zapraszam :)


Przepis na 12 sztuk

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka wielkość M
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 50g startego na drobnych oczkach marcepanu
  • 50ml oleju
  • 200ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
Mąkę,marcepan,proszek i sól mieszamy ze sobą a w osobnej misce mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy wsypujemy suche składniki do mokrych i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Możecie użyć miksera lub wymieszać szpatułką lub łyżką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy ciasto (tak do 3/4 wysokości papilotki). Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20 minut do tzw.suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy

ZIELONA TRAWA Z BITEJ ŚMIETANY:
  • 300g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta zielonego barwnika (użyłam z firmy WILTON)
Śmietanę ubijamy wraz cukrem pudrem i barwnikiem. Przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy krem na wierzch muffinki.Jeżeli nie macie barwnika możecie udekorować białą bitą śmietaną i dodać kolorowe dodatki.Muffiny wkładamy na ok.3godz.do lodówki aby bita  śmietana zesztywniała wtedy lepiej będą się trzymały rączki.

POZOSTAŁE:
  • orzechy w kolorowej polewie czekoladowej (użyłam takich orzechy w czekoladzie dostępne w sieci kaufland)
  • kolorowy maczek
  • cukrowe kwiatuszki
  • rączki tworzą żelki (użyłam takich żelki kupione w tesco)
Żelki zginamy w pół i wkładamy w schłodzoną bitą śmietaną,posypujemy maczkiem kolorowym oraz kwiatuszkami. Wykładamy kolorowe jajka.

P.S.Jeżeli chcecie aby koszyczki długo stały na świątecznym stole do bitej śmietany polecam dodać żelatynę :)

Smacznego :)







6 komentarzy: