czwartek, 19 marca 2015

Kajzerki pszenno-owsiane


Kajzerki bardzo proste do zrobienia zawierające w swym składzie dodatek mąki owsianej. Są mięciutkie i nie za bardzo pulchne. Takie w sam raz :). Na pewno lepsze niż ze sklepu. Smakują doskonale na słodko jak również z innymi dodatkami. Najlepsze zaraz po upieczeniu :)

Zapraszam :)
Z przepisu wyszło mi 7 bułeczek

SKŁADNIKI:
  • 30g drożdży świeżych
  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki owsianej (można także zmielić płatki owsiane_
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 350ml letniej wody
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką jeszcze raz zagniatamy i formujemy wałek,który dzielimy na 7 równych części. Każdą część rolujemy na kształt kulki,przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Bułeczki odstawiamy jeszcze na ok.30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wierzch każdej bułeczki smarujemy delikatnie oliwą lub olejem nacinamy i posypujemy delikatnie mąką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.25-30 minut do lekkiego zarumienienia.

Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. Od dłuższego czasu zbieram się, żeby upiec jakieś bułeczki. Może w końcu mi się uda upiec takie smakowite jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma to jak własne domowe pieczywo :) polecam i zachęcam do wypieków :)

      Usuń
  2. Pachną przez monitorek :o) pysznie wyglądają :o)

    OdpowiedzUsuń