sobota, 7 marca 2015

Domowe masło orzechowe


Domowe,zdrowe masło z orzechów arachidowych. Bardzo proste do zrobienia i wymaga jedynie cierpliwości i dobrego blendera.Nie potrzebne jest dodawanie żadnych olejów do zrobienia masła,ponieważ orzechy są same w sobie tłuste i po odpowiednim długim czasie miksowania zmieniają się w jednolitą masę.Jeśli orzechy były świeże do wyjdzie Wam konsystencja masy odpowiednia do smarowania pieczywa.
Do swojego masła użyłam jednej łyżeczki soli, jednej łyżki gorzkiego kakao i jednej łyżki miodu. Oczywiście słodkość masy zależy od Waszych upodobań. Jeżeli wolicie słodszą wersję to zwiększcie ilość miodu.

Zapraszam :)

Z podanych składników wyszedł mi słoiczek o pojemności ok.300ml.

SKŁADNIKI:
  • 400g fistaszków w łupinie (możecie użyć także gotowych ale pamiętajcie,że często producenci dodają do nich tłuszcz oraz sól)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
Fistaszki obieram z łupiny i dzielę sobie na dwie partie,żeby nie obciążyć za bardzo miksera. Pierwszą partię orzechów mielę przez ok.2-3 minuty odkładam i podobnie postępuję z kolejną partią.
Następnie łączę ze sobą zmieloną masę dodaję sól,kakao oraz miód i jeszcze raz dokładnie mielę do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Jeżeli będziecie mieli trudności z mieleniem to dodajcie mleko. Tylko pamiętajcie nie za dużo bo wyjdzie Wam sos orzechowy :).
Mielenie wymaga cierpliwości i tak jak pisałam dobrego miksera.

Powodzenia i smacznego :)



8 komentarzy: