poniedziałek, 23 marca 2015

Babka gruszkowa z cynamonem,orzechami i czekoladą



Kolejna niesamowita babka z kawałkami gruszek,cynamonem,polewą czekoladową i orzechami. Babka niewykle miękka,pulchna i "wilgotna". Bardzo lekka i po prostu przepyszna :).
Polecam na nadchodzące Święta ponieważ jest bardzo prosta w wykonaniu.

Zapraszam :)


 Piekłam w formie z kominem o średnicy ok.23 cm

SKŁADNIKI:
  • 200 miękkiego masła
  • 200g brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka wielkość L
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 200g jogurtu greckiego lub innego bardzo gęstego
  • 3 średniej wielkości gruszki
Masło ucieramy razem z cukrem i stopniowo wbijamy jajka. Następnie dodajemy jogurt oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Mąkę mieszamy razem z proszkiem,cynamonem i sodą i wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy już łyżką lub mikserem tylko do połączenia się składników. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę.Dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.50-55 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 90g białej czekolady
  • 3 łyżki gęstej śmietany użyłam 18%
  • 25g masła
  • orzechy włoskie
Czekoladę łamiemy w kostkę.Masło rozpuszczamy w śmietanie i podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Ściągamy z ognia i zalewamy czekoladę. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lekkiego stężenia i wystudzenia. Chłodną polewą,polewamy babkę i posypujemy orzechami.

Smacznego :)












4 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, bardzo mi się ta babka podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej z nagrodami "Babki Wielkanocne 2015" :) Do akcji można zgłaszać wpisy archiwalne (dodane po 10.03.2014)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie się piecze, wygląda apetycznie :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń