czwartek, 12 marca 2015

Babka Drożdżowa


Babka drożdżowa to zapewne nieodłączny element Świąt Wielkanocnych w większości domach. Przyznam szczerze,że nigdy nie robiłam na święta babki drożdżowej ale już wiem,że skradła moje serce. Dla mnie jest idealna,długo zachowuje świeżość,puszysta,mięciutka. Zrobiłam ją pierwszy raz wg własnego przepisu i chyba nie będę patrzyła za innym :).

Polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 50g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • ulubione owoce kandyzowane (użyłam wiśni oraz gruszek)
  • aromat pomarańczowy
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier i odstawiamy na 10 minut. Owoce moczymy w ciepłej wodzie na ok.30 minut następnie odsączamy i obsypujemy mąką. W ten sposób owoce równomiernie rozłożą się w babce i nie opadną na dno. Rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami na sam koniec wlewamy masło i dodajemy owoce. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcie na ok.60 minut. Po tym czasie formę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą .Ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do formy.Odstawiamy jeszcze na ok.30 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.30-35 minut. 
Przed podaniem pudrujemy lub lukrujemy

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy z wodą. Regulujcie konsystencję jeżeli lukier wyjdzie za rzadki dosypcie cukru pudru,jeżeli za gęsty dodajcie trochę wody.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz