piątek, 20 marca 2015

Babka czekoladowo-karmelowa


Niesamowita babka dwukolorowa z polewą karmelową i czekoladową. Wierzch zdobią pokrojone na kawałki krówki oraz solone orzeszki ziemne. Smak rewelacyjny...babka wyszła pulchna i bardzo mięciutka. Polecam na nadchodzące Święta. Łatwa do wykonania :)

Polecam :)
Forma z kominem średnica ok.22-23 cm

SKŁADNIKI:
  • 200g cukru
  • 80ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300g mąki
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 150ml zagotowanej,gorącej wody
  • 200ml mleka
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok. Konsystencja powinna być delikatnie płynna.Jeżeli będzie za gęste dolejcie wody. Pozostałe składniki łączymy w misce za pomocą miksera. Do miseczki odkładamy 4 spore łyżki jasnej masy i do pozostałej wlewamy przestudzone kakao i mieszamy. W ten sposób powinniśmy uzyskać jedną misę z masą czekoladową i drugą miskę z masą jasną.Formę smarujemy masłem i posypujemy delikatnie kaszą manną lub bułką tartą. Na początku wylewamy pierwszą partię masy czekoladowej na masę czekoladową wykładamy część masy jasnej i za pomocą patyczka mieszamy kolory. Wykładamy resztę masy czekoladowej i ponownie jasną masę. Powtarzamy czynność i mieszamy masy patyczkiem. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra dół i pieczemy przez ok.55-60 minut do tzw.suchego patyczka.

POLEWA KARMELOWA:
  • 100g cukierków krówki
  • 100g śmietany 18%
  • 25g masła
Masło rozpuszczamy razem ze śmietaną i dodajemy połamane na kawałki krówki. Wszytko mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gotową polewą polewamy wystudzoną babkę.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 100g śmietany 18%
  • 25g masła
  • 2 łyżki wody
POZOSTAŁE:
  • orzeszki ziemne
  • krówki do dekoracji (użyłam 4-5 sztuk cukierków)
Wodę,masło oraz śmietankę zagotowujemy i ściągamy z ognia. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na karmel.
Wierzch babki posypujemy orzeszkami solonymi ziemnymi i kawałkami krówek.

Smacznego :)









17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. słodko wygląda ale za słodka nie jest :)

      Usuń
  2. waw ! i jak to słodyczy nie jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się! To co przygotowałaś jest majstersztykiem. Środek uwodzi.. A wierzch to w ogóle szał sam w sobie :) Gratuluję ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej aż się zaczerwieniłam :),dziękuję za tak miłe słowa :)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda :o) Wpraszam sie na ciacho ;o)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jak to smacznie wygląda! :) Nie byłam nastawiona na pieczenie babek w tym roku na święta- ale chyba zmieniłam zdanie:) Super inspiracja! :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, aż ślinka cieknie :) Cudownie ta babeczka wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka wygląda świetnie ! Myślę, że połączenie czekolady, karmelu i słonych orzeszków musi smakować rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń