sobota, 21 lutego 2015

Torcik z groszkami i bezami


W związku z tym,iż z mężem obchodziliśmy małą 5-letnią rocznicę postanowiłam zrobić niespodziankę i upiec takie małe cudeńko. Tort wyszedł niesamowity...trzy kolorowe biszkopty przełożone masą maślaną.Obłożony z boku groszkami a wierzch wykończony mini bezikami z mojego przepisu,które świetnie zmiękły pod wpływem wilgotności masy.

Zapraszam :)
Piekłam w tortownicy o średnicy 20cm każdy biszkopt osobno

BISZKOPT KAKAOWY:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąki,kakao mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy żółtkowej i dodajemy wodę. Wszystko razem mieszamy na sam koniec dodajemy białka i mieszamy już łyżką do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok.25 minut do tzw.suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy

BISZKOPT RÓŻOWY:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • szczypta różowego barwnika spożywczego
BISZKOPT JASNY:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki zieniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Biszkopt różowy oraz jasny robimy analogicznie jak kakaowy. Wszystkie biszkopty studzimy.

MASA MAŚLANO-CHAŁWOWA:
  • 200g masłą w temperaturze pokojowej
  • 250g serka mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 1 chałwa waniliowa
Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz mascarpone. Na sam koniec dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy łyżką.

POZOSTAŁE:
  • groszki czekoladowe
  • bezy (przepis na bezy znajdziesz tutaj Mini bezy )
Jak uzyskać efekt kratki widocznej na zdjęciu: W każdym biszkopcie wycinamy mniejszy okrąg,wyciągamy i na przemian wkładamy mały okrąg z kolorowego biszkopta i tak na przemian. Mam na dzieję,że na zdjęciach poniżej będziecie wiedzieli o co chodzi (przepraszam na za jakość ale podczas robienia tortu nie miałam czasu na lepszej jakości fotki :)). Każdy piszkopt smarujemy masą i układamy kolejny krążek. Masą dekorujemy także bok tortu. Możecie do masy dodać kakao,barwniki co tylko chcecie lub pozostawić białą.
Kiedy tort będzie już obłożony masą wciskamy w bok groszki a na górze układamy bezy. Wkładmy do lodówki na ok.3h a najlepiej na całą noc,
Podczas krojenia tortu groszki mogą odpadać ale to chyba nieistotne :)

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. wygląda smakowicie ;) świetne zdjęcia! zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wygląda, szczególnie w przekroju robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń