niedziela, 15 lutego 2015

Torcik kakaowo-chałwowy


Mini torcik przygotowany dla Taty z okazji Walentynek :) taki mały prezent od córeczki :). Torcik wyszedł przepyszny a masa chałwowa rewelacyjna :). Wystarczy zmienić dekorację i torcik można upiec na inną okazję :).

Zapraszam :)
Biszkopt piekłam w mini tortownicy o średnicy 12 cm

BISZKOPT KAKAOWY:
  • 2 jajka wielkość L
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy mąkę,proszek,kakao oraz wodę. Miksujemy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy ubite białka i mieszamy już za pomocą szpatułki. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20 minut do tzw.suchego patyczka (każdy piekarnik jest inny więc sprawdzajcie czy biszkopt jest upieczony za pomocą patyczka).
Biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

MASA CHAŁWOWA:
  • 1 chałwa o smaku waniliowym
  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem następnie dodajemy pokruszoną chałwę oraz serek. Miksujemy do połączenia się składników. Przygotowaną masę przekładamy biszkopt zostawiając niewielką ilość na wykończenie. Do pozostałej masy dodajemy szczyptę barwnika i mieszamy. Masę marcepanową rozwałkowałam i wycięłam za pomocą foremki serduszka. Posypałam perełkami :)

DODATKOWO:
  • czerwony barwnik
  • masa marcepanowa
  • srebrne perełki

Smacznego :)





2 komentarze: