środa, 18 lutego 2015

Sernik z bezą i czekoladą


Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego sernika z bezą i polewą czekoladową upieczonego na kruchym spodzie. Sernik jest niezwykle delikatny i puszysty. Nie zapycha i jak mój mąż stwierdził na jednym kawałku się nie kończy :). Nie jest trudny w wykonaniu a jedynie musi długo siedzieć w piekarniku. Nie jest wymagający ani skomplikowany w wykonaniu.

Zapraszam :)
Piekłam w blaszce o wymiarach 21 cm x 26 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 100g masła
Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto i wykładamy blachę wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni także góra-dół.

MASA SEROWA:
  • 1kg sera twarogowego 3-krotnie zmielonego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200g śmietanki kremówki (użyłam 36%)
  • 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200g cukru
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera tylko do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem czasu przygotowujemy bezę.

BEZA:
  • 4 białka
  • 100g cukru
  • szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli i powoli wsypujemy cukier,ciągle miksując. Piania ma być sztywna i lśniąca. Wyjmujemy blachę z piekarnika wykładamy bezę.Temperaturę zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez ok.15 minut aż beza będzie lekko złotawa.
Studzimy

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 50g masła
  • 70g czekolady gorzkiej
Masło rozpuszczamy i dodajemy kostki czekolady. Trzymamy na bardzo małym ogniu i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewę wylewamy na bezę. Możecie posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Sernik to moje ulubione ciasto! W tej wersji - bardzo apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje tak jak wygląda:) polecam niedecydowanym

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń