sobota, 7 lutego 2015

Sernik czekoladowo-kawowy


Coś dla miłośników kawy i czekolady. Intensywnie czekoladowy z aromatem kawy,niezwykle delikatny i kremowy. Nie należy do serników ciężkich i zwartych dzięki czemu można zjeść więcej niż jeden kawałek.
Nadaje się na różne okazje w tym Święta :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 20cm

CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 150g herbatników kakaowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g masła
Herbatniki mielimy w malakserze razem z kakao i cukrem pudrem. Masło rozpuszczamy i zalewamy zmiksowane ciasteczka. Dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masą ciasteczkową i starannie dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

MASA SEROWA *:
  • 750g sera trzykrotnie zmielonego
  • 180g śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
DODATKOWO:
  • 3 łyżki nutelli (nutelle rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej do uzyskania płynnej konsysyencji lub podgrzewamy na małym ogniu)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzącej wody)
  • 100g białej czekolady (czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami masła)
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą i rozdzielamy na trzy równe części (przelewamy masę serową do trzech misek). Do pierwszej miski z serem dodajemy płynną nutelle i mieszamy,do drugiej miski wlewamy kawę i mieszamy a do trzeciej rozpuszczoną czekoladę i również mieszamy.

Z lodówki wyjmujemy masę ciasteczkową i przelewamy masę z nutellą następnie łyżką wykładamy kolejną masę kawową i na sam wierzch wylewamy masę z białą czekoladą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni pieczemy 60 minut aż powierzchnia sernika ładnie się zetnie.
Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez 15 minut a następnie delikatnie otwieramy drzwiczki.

*Pamiętajcie aby wszystkie produktu na sernik były w temperaturze pokojowej

BITA ŚMIETANA:
  • 200g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na ostudzony sernik,polewamy czekoladą. Wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)





2 komentarze: