piątek, 13 lutego 2015

Racuchy owsiano-czekoladowe


Racuszki owsiane zrobione na mleku czekoladowym niezwykle mięciutkie,puszyste i bardzo...bardzo smaczne :). Możecie podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami tj.bitą śmietaną i owocami,marmoladą,posypane cukrem pudrem...ważne żeby Wam smakowały :)
 Może ktoś się zainspiruje i wykorzysta na jutrzejsze Walentynkowe śniadanie :)???

Serdecznie polecam i zapraszam :)
Z podanych składników wyszło mi 12 sporych racuchów

SKŁADNIKI:
  • 320g mleka czekoladowego w temperaturze pokojowej (użyłam z firmy DANONE "dan mleko czekoladowe")
  • 4 łyżki cukru
  • 300g mąki owsianej
  • 100g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20g drożdży
Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku czekoladowym. Odstawiamy na 10 minut i łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto nie może wyjść za rzadkie ani za gęste. Konsystencje regulujcie poprzez dolanie zwykłego mleka lub dosypanie mąki. Z podanych wyżej proporcji wyszło mi ciasto idealne i nie musiałam nic więcej dodawać. Ciasto odstawcie na ok.40 minut do podrośnięcia. Po tym czasie na patelni rozgrzejcie olej i za pomocą łyżki wykładajcie ciasto na patelnie. Smażcie z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz