poniedziałek, 9 lutego 2015

Princessa Kokosowa


Kiedy zrobiłam pierwszą turę pączków i faworków zostało mi sporo białek.Zbliża się Tłusty Czwartek i ponownie zbiorą mi się białka więc postanowiłam wykorzystać te zalegające w lodówce. Nie chciałam za bardzo robić żadnych Bez typu Pavlova, więc wpadłam na pomysł upieczenia biszkoptu na samych białkach.W związku z tym,iż w necie jest ciasto o nazwie prince polo to postanowiłam zrobić jego siostrzaną wersję o nazwie Princessa Kokosowa :).
...to był strzał w dziesiątkę :). Biszkopt wyszedł bardzo delikatny,sprężysty a krem kokosowy z dodatkiem bezy idealnie się uzupełniały. Jeżeli lubicie kokosa to,to ciasto będzie dla Was idealne :).
Jeżeli zostanie Wam nadmiar białek to możecie upiec to rewelacyjne ciasto :). Ciasto także wyjdzie na zwykłym biszkopcie jeżeli białek akurat nie posiadacie.

Zapraszam :)

Piekłam w blaszce o wymiarach 21 x 26 cm

BISZKOPT NA BIAŁKACH:
  • 9 białek *
  • 9 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
Mąki mieszamy ze sobą wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem. Następnie wsypujemy mąki z proszkiem do białek oraz wodę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.25 minut do tzw.suchego patyczka. Ciasto studzimy.Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty

*tyle białek u mnie zalegało w lodówce,możecie zrobić z mniejszej ilości lub po prostu upiec swój biszkopt  na całych jajkach

BEZA KOKOSOWA:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 100g wiórek kokosowych
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Na sam koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. W tej samej formie,w której był pieczony biszkopt wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy naszą bezę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.

KREM KOKOSOWY:
  • 5 żółtek
  • 100g cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g wafelków princessa kokosowa
  • 100g wiórek kokosowych
Żółtka ucieramy razem z cukrami i mąkami oraz 100ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy masę jajeczną i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Studzimy 
Następnie ucieramy masło i dodajemy nasz wystudzony budyń,miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Na sam koniec dodajemy spirytus,wiórki kokosowe i pokruszoną princesse. Mieszamy dokładnie łyżką. Jeżeli posiadacie w domu aromat lub syrop kokosowy możecie dodać jedną łyżkę...krem będzie pięknie pachniał.

MUS CZEKOLADOWY:
  • 30g masła
  • 100g białej czekolady
  • 200g śmietanki kremówki 30%
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i studzimy. Śmietankę ubijamy i dodajemy wystudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy.

Ułożenie:Pierwszy blat ciasta biszkoptowego->wykładamy większą połowę kremu kokosowego->na krem wykładamy bezę kokosową->na bezę wykładamy pozostały krem kokosowy->przykrywamy drugim blatem ciasta biszkoptowego->na wierzch wykładamy mus czekoladowy

Ciasto wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc

Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Super przepis :) ! Już wiem, że ciasto jest pyszne. Zabieram do zrobienia :). Nie tylko po pieczeniu pączków :)...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokosowe ciasta, fantastycznie wygląda, takie wysokie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie kaloryczneee...

    OdpowiedzUsuń