środa, 4 lutego 2015

Placuszki na maślance


Przepyszne,delikatne placuszki wykonane na maślance. Bardzo szybkie do zrobienia,nie wymagają wyrastania ponieważ zawierają sodę.Z powodzeniem również wyjdą z dodatkiem jogurtu,kefiru czy zsiadłego mleka.Możecie podać z owocami,bitą śmietaną czy innymi ulubionymi dodatkami.

Polecam :)

Z przepisu wyszło mi 16 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 500ml maślanki
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
Wszystkie składniki łączymy ze sobą można to zrobić łyżką lub za pomocą miksera. Ciasto będzie gęste ale takie ma być. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy ciasto na patelnię (u mnie na jednego placuszka dawałam dwie łyżki ciasta). Smażymy z obu stron na małym ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Bardzo pysznie wyglądają. Przepis jest znakomity.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty fajny przepis, dziekuje. Pycha

    OdpowiedzUsuń