środa, 11 lutego 2015

Pączki z budyniem


W przerwie między jednym a drugim smażeniem wrzucam pączki z budyniem,które wyszły fenomenalne.Kto jeszcze nie wie jakie pączki zrobi jutro to może ten przepis ułatwi podjęcie decyzji.
Pączki pięknie wyrosły,są mięciutkie,lekkie jak chmurka z aromatem rumowym.W związku  tym,że miałam duże zamówienie na te pączki to nie przeraźcie się proporcjami.Jeżeli chcecie zrobić mniej pączków to zmniejszcie ilość składników :)

Zapraszam :)
Przepis na 28 pączków o średnicy 7cm

SKŁADNIKI:
  • 1kg maki pszennej
  • 70g drożdży świeżych
  • 300ml mleka letniego
  • 4 łyżki cukru
  • 150g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 2 całe jajka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki wódki lub spirytusu
  • szczypta soli 
  • aromat rumowy
KREM BUDYNIOWY:
  • 1 budyń waniliowy
  • 500ml mleka
  • 5 łyżek cukru
Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.Odstawiamy do wystudzenia.

CIASTO:Drożdże,cukier rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-2,5 cm i wycinamy krążki. Wycięte krążki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30-45 minut. Rozgrzewamy olej i partami smażymy pączki z obu stron.Odsączamy na papierze. Jeszcze ciepłe za pomocą specjalnej metalowej końcówki nadziewamy pączki. Więcej instrukcji jak przygotować idealne pączki znajdziecie w poście Pączki z konfiturą . 
Po całkowitym wystudzeniu pudrujemy :)

Smacznego :)




2 komentarze: