W przerwie między jednym a drugim smażeniem wrzucam pączki z budyniem,które wyszły fenomenalne.Kto jeszcze nie wie jakie pączki zrobi jutro to może ten przepis ułatwi podjęcie decyzji.
Pączki pięknie wyrosły,są mięciutkie,lekkie jak chmurka z aromatem rumowym.W związku tym,że miałam duże zamówienie na te pączki to nie przeraźcie się proporcjami.Jeżeli chcecie zrobić mniej pączków to zmniejszcie ilość składników :)
Zapraszam :)
Przepis na 28 pączków o średnicy 7cm
SKŁADNIKI:
- 1kg maki pszennej
- 70g drożdży świeżych
- 300ml mleka letniego
- 4 łyżki cukru
- 150g masła rozpuszczonego i wystudzonego
- 2 całe jajka
- 6 żółtek
- 2 łyżki wódki lub spirytusu
- szczypta soli
- aromat rumowy
KREM BUDYNIOWY:
- 1 budyń waniliowy
- 500ml mleka
- 5 łyżek cukru
Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.Odstawiamy do wystudzenia.
CIASTO:Drożdże,cukier rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-2,5 cm i wycinamy krążki. Wycięte krążki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30-45 minut. Rozgrzewamy olej i partami smażymy pączki z obu stron.Odsączamy na papierze. Jeszcze ciepłe za pomocą specjalnej metalowej końcówki nadziewamy pączki. Więcej instrukcji jak przygotować idealne pączki znajdziecie w poście Pączki z konfiturą .
Po całkowitym wystudzeniu pudrujemy :)
Smacznego :)
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńZ budyniem to moje ulubione! Poezja :)
OdpowiedzUsuń