poniedziałek, 2 lutego 2015

Pączki ptysiowe w posypce cukrowej i sosem czekoladowo-kajmakowym


Pączki ptysiowe to świetna alternatywa jeśli nie macie czasu zrobić pączków tradycyjnych. "Ptysiówki" robi się ekspresowo z ciasta parzonego przy tym są niezwykle delikatne i mięciutkie. Możecie je po usmażeniu przypudrować,polukrować,obsypać cukrem,polać czekoladą....lub maczać w ulubionym sosie :)

Zapraszam :)

Przepis na 12 sztuk sporych pączków

CIASTO PARZONE:
  • 250ml wody
  • 80g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy
  • olej do smażenia
SOS CZEKOLADOWO-KAJMAKOWY:
  • 3 łyżki wody
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 180g śmietanki kremówki 30%
  • 3 spore łyżki masy kajmakowej 
  • pół łyżeczki soli
Do garnka wlewamy wodę,śmietankę i dodajemy masę kajmakową oraz sól.Gotujemy do rozpuszczenia się kajmaku i następnie wrzucamy połamaną czekoladę.Mieszamy,aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wystudzenia ( po wystudzeniu sos czekoladowy zgęstnieje).

POZOSTAŁE:
  • brązowy i biały drobny cukier do posypania
Ciasto:Do garnka wlewamy wodę,dodajemy masło,sól i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się masła następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.Ciasto ma odchodzić od boków garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wbijamy jajko jedno po drugim i miksujemy . Z przygotowanego ciasta formujemy kulki. Ciasto jest klejące więc dla ułatwienia można moczyć ręce w zimnej wodzie. Przygotowane kulki od razu wrzucamy do rozgrzanego oleju.Smażymy do zarumienia się pączków. Cukier biały i brązowy łączymy ze sobą i jeszcze ciepłe pączki obtaczamy w posypce. Podajemy z sosem lub polewamy gotowe pączki.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń