środa, 4 lutego 2015

Pączki jogurtowe z bitą śmietaną


Bardzo szybkie pączki zrobione na sodzie i jogurcie naturalnym. Przełożone bitą śmietaną i oblane z wierzchu czekoladą wyszły wprost obłędne :). Polecam wszystkim,którzy nie mają czasu w Tłusty Czwartek na zabawę z ciastem drożdżowym. Mój mąż na początku myślałam,że są to ptysie ale jak stwierdził te są o niebo lepsze :)

Zapraszam :)
Przepis na 12 sztuk sporych pączków

SKŁADNIKI:
  • 600g mąki pszennej
  • 350g jogurtu waniliowego (pitnego)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka wódki
  • 3 jajka
  • 16g cukru wanilinowego
  • 50g cukru
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 12 równych części i tworzymy kule,które lekko spłaszczamy. Na rozgrzanym oleju smażymy pączki a następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy pączki wystygną przecinamy w pół i napełniamy kremem bitej śmietany. Polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

KREM:
  • 250g śmietanki kremówki (użyłam 36%)
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem.Gotową śmietaną napełniamy pączki.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 3 łyżki oleju
  • 100g gorzkiej czekolady
Do garnuszka wlewamy olej i dodajemy rozdrobnioną czekoladę.Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady.Polewamy wierzch każdego pączka.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz