wtorek, 3 lutego 2015

Nanaimo Bars-Kanadyjskie Ciasto bez pieczenia


Nanaimo Bars kanadyjskie ciasto bez pieczenia,nazywane kanadyjską delicją.Nazwa pochodzi od miasteczka w stanie Brytyjskiej Kolumbii.Niezwykle proste w wykonaniu i bardzo ciekawe w smaku. Ciasto jest najpopularniejszym deserem w Kanadzie.Istnieje wiele kombinacji tego ciasta ale bez wersji z musem. W oryginalnym przepisie krem jest polany czekoladą. Stwierdziłam,że taka kombinacja może być za słodka i moja wersja zawiera mus malinowy,który bardzo fajnie przełamuje słodkość a że miałam jeszcze zamrożone malinki z lata to postanowiłam je wykorzystać (możecie użyć także innych owoców truskawek,jagód,czarnej porzeczki czy wiśni). Spód ciasta na pewno wykorzystam w innych przepisach,ponieważ jest bardzo ciekawy i wart uwagi :).
Inspirowałam się przepisem Kingi Paruzel :)

Zapraszam :)

Składniki na tortownicę o średnicy 20cm (nie ukrywam,że ciasto na spód wychodzi sporo co widać na zdjęciu dlatego proporcje można wykorzystać w większej formie)

SPÓD CIASTA:
  • 130g masła
  • 70g cukru brązowego (można użyć zwykłego)
  • 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 210g herbatników maślanych (rozdrobionych nie koniecznie na pył)
  • 50g wiórków kokosowych
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 jajko "rozbełtane"
W garnku rozpuszczamy masło,dodajemy cukier i kakao.Mieszamy do połączenia się składników.Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajko. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy wiórki kokosowe,migdały oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy i masą wykładamy dno tortownicy. Wkładamy na 1h do lodówki.

KREM:
  • 200g cukru pudru (można dać mniej jeżeli będzie dla Was za słodkie)
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • aromat kokosowy (możecie użyć zamiennie śmietankowego,waniliowego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • 3 łyżki mleka
Masło ucieramy na puch. Cukier puder łączymy z budyniem,aromatem i mlekiem. Dodajemy do masła i wszystko razem miksujemy. Wyjmujemy formę ze spodem z lodówki i wykładamy przygotowany krem.

MUS MALINOWY:
  • 300g mrożonych malin
  • 100g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250g śmietanki kremówki 36%
Maliny wkładamy do garnka,wsypujemy cukier i gotujemy aż maliny się rozpadną a cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą tak aby woda przykryła proszek. Mieszamy i odkładamy na ok.10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy na małym ogniu (uwaga tylko,że zagotujcie żelatyny) i przelewamy do jeszcze ciepłych malin. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną śmietankę ubijamy i dodajemy zimne maliny. Ubijamy do połączenia się składników. Mus wykładamy na krem i wsadzamy do lodówki na 3-4h a najlepiej na całą noc. Ciasto wyjąć z lodówki na co najmniej 30minut przed podaniem.

Smacznego :)






11 komentarzy:

  1. prezentuje się naprawdę świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah te kolory... :) Wygląda po prostu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ten budyn to znaczy ze proszek bez gotowania dodajemy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w jakim celu ? Bo rozumiem, ze można dodać proszek do zagęszczenia podczas pieczenia, ale po co surowy proszek dodawać do masy ?

      Usuń
    2. Pani Barbaro Nanaimo Bars jest to typowe kanadyjskie ciasto więc przepis także pochodzi z Kanady (na polskich blogach można jedynie spotkać różne proporcje składników i każdy dodaje coś od siebie) i to kanadyjczycy wymyślili dodanie proszku budyniowego więc proszę nie pytać się w jakim celu on został zawarty :) to tak samo jakby Kanadyjczyk zapytał się dlaczego w makowcu jest mak :). Już wiele osób robiło to ciasto i jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Nawet na blogu Kingi Paruzel także jest to ciasto zamieszczone :)

      Usuń
  4. Dzięki za odpowiedz :) Fakt... przepis nie nasz polski, wiec i może zwyczaje inne. Moje pytanie było z ciekawości bardziej.

    OdpowiedzUsuń