środa, 25 lutego 2015

Muffiny Angielskie


Muffiny angielskie to płaskie drożdżowe bułeczki smażone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.Niezwykle pożywne.Podawane od razu po usmażeniu.Smakują dobrze z dżemem jak również z wędliną czy innymi dodatkami. W XIX wieku cieszyły się dużą popularnością jako dodatek do herbaty :).
Przepis otrzymałam od koleżanki z Londynu :)

Zapraszam :)

Przepis na 8 bułeczek

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki letniej wody
  • olej do smażenia
Jeśli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w maślance i odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Jeśli używamy suszonych drożdży wyrabiamy od razu ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.2h
Następnie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy ciasto na grubość ok.1,5cm. Wycinamy krążki o średnicy 7cm. Odstawiamy jeszcze na ok.40 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy partiami bułeczki z każdej strony na złoty kolor. Po ok.5 minut z każdej strony. Przekładamy na bibułkę do odsączenia z tłuszczu. 

Smacznego :)




10 komentarzy:

  1. Pięknie wyszły - wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie. Idealne na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. FAJNIE WYGLĄDAJĄ;) INSPIRUJĄCE... ;)
    ZAPRASZAM NA PANCAKES Z DYNIĄ I KAWAŁKAMI CZEKOLADY:
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/placuszki-z-dynia-alla-pancakes.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i również odwiedzę Twoją stronę :)

      Usuń
  5. O, uwielbiam!
    Mam nawet zamrozone ze 2 paczki!
    Ale nigdy nie rozbilam, a domowe wygladaja apetycznie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie musisz wypróbować muffiny domowej roboty :)

      Usuń