sobota, 28 lutego 2015

Krajanka kokosowa a'la raffaello


Nie mogłam się powstrzymać aby nie umieścić tego ciasta dzisiaj. Wczoraj zrobiłam a dzisiaj został tylko kawałeczek. Nie spodziewałam się takiego efektu a mąż jakby mógł to z tym ciastem poszedłby spać :). Nie żartuje...ciasto wyszło przepyszne w smaku i zapachu przypomina raffaello. Mocno kokosowe z maślaną masą. Spód ciasta trochę przypominał mi piernik (nie wiem dlaczego) ale całość uzupełniała się wybornie. Na jednym kawałku nie można przestać,bardzo wciągające. Jeżeli jesteście miłośnikiem kokosa lub pralinek raffaello to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto robi się szybko i nie jest skomplikowane.

Zapraszam :)
Piekłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok.30 cm na 20 cm

CIASTO:
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 200g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka syropu lub aromatu kokosowego
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie się kleiło więc podsypujcie delikatnie mąką. Naczynie wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przenieście do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok.20-25 mint do tzw.suchego patyczka. Regulujcie czas pieczenia bo ciasto dobrze wyrasta w piekarniku i może się wydawać,że wierzch jest już upieczony a środek będzie płynny Ciasto po wyjęciu z piekarnika może delikatnie opaść. Jeżeli będzie przypalał się wierzch to przykryjcie wierzch folią aluminiową i pieczcie dalej. U mnie po 22 minutach ciasto było gotowe.

KREM MAŚLANO-KOKOSOWY:
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g serka śmietankowego (użyłam tego z lidla serek )
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka syropu kokosowego lub aromat kokosowy (możecie użyć także odrobinę alkoholu malibu)
Masło ucieramy z cukrem pudrem i następnie dodajemy serek i ekstrakt. Wszystko dokładnie miksujemy. Na sam koniec wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką. Krem wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast <3

    OdpowiedzUsuń
  2. MMNIAM PYCHOTKA!! UWIELBIAM KOKOS ! ZAPRASZAM NA '' KOKOSANKI W CZEKOLADZIE''POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/11/jak-zrobc-domowa-polewe-czekoladowa-do.html

    OdpowiedzUsuń