czwartek, 12 lutego 2015

Doughnaty (Donaty)


Doughnuts lub donuts są charakterystyczne dla całych Stanów Zjednoczonych. Oblane różnego rodzaju i koloru lukrami,posypkami itp.niezwykle mięciutkie,puszyste,smażone na głębokim oleju. Istnieje przypuszczenie,iż amerykańskie pączki z dziurką wywodzą się od polskich pączków...ale nic nie wiadomo na 100% :).
Zapraszam na swoją wersję amerykańskich "donatów" :)
Przepis na 16 sztuk sporych pączków  dziurką

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 30g świeżych drożdży
  • 200ml letniego mleka
  • 70g roztopionego i wystudzonego masła
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm i wycinamy krążki (u mnie średnica 7cm). Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok.30 minut. Rozgrzewamy olej we frytownicy lub głębokim rondlu do temperatury 170 stopni lub do chwili kiedy wrzucony kawałek surowego ciasta po 30 sekundach wypłynie na powierzchnię.
Smażymy z obu stron,łyżką cedzakową wyjmujemy i odsączamy na papierze. Dekorujemy wg uznania dowolnymi posypkami lub po prostu lukrujemy :)

Smacznego :)





1 komentarz: