poniedziałek, 23 lutego 2015

Cynamonowiec



Coś dla miłośników cynamonu. Mocno cynamonowe kruche ciasto z nadzieniem cynamonowym a z wierzchu chrupiąca skórka także cynamonowa. Jednym słowem cynamon rządzi w tym cieście. Wierzch pokryty grubą warstwą lukru.Ktoś może pomyśleć,że jest bardzo słodkie....lecz jest wręcz przeciwnie. Wszystko jest spójne i wspaniale się ze sobą łączy :).
Ja osobiście uwielbiam cynamon i mogę rzec,iż ciasto jest bardzo wciągające. Ze szklanką mleka wręcz idealne :)

Zapraszam :)
Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 200g zimnego masła
  • 60g cukru brązowego
  • 60g cukru białego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ze składników zagniatamy kruche ciasto,które następnie rozwałkowujemy na prostokąt (u mnie wymiary 45 cm dłuższy bok i krótszy 25 cm). Ciasto smarujemy połową masła zachowując 1,5cm z każdej strony i obficie posypujemy większą połową cukru zmieszanym z cynamonem (pozostała część będzie potrzebna na posypanie wierzchu). Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Kiedy rulon będzie gotowy zawijacie ciasto jak muszlę ślimaka i przekładacie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masła i posypujemy pozostałym cukrem zmieszanym z cynamonem.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 25-27 minut. Wyjmujemy i studzimy. Następnie pokrywamy glazurą z lukru.

NADZIENIE CYNAMONOWE:
  • 100g cukru białego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 30g masła rozpuszczonego
Cukier wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić i lekko przestudzić

GLAZURA Z LUKRU:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki gorącego mleka
Cukier puder ucieramy z mlekiem. Lukier powinien wyjść bardzo gęsty (tak jak widać na zdjęciu). Regulujcie konsystencję. Jeżeli będzie za rzadkie dosypcie cukru pudru,jeżeli za bardzo gęste,że trudno będzie się mieszało dolejcie odrobinę mleka.

Smacznego :)




4 komentarze: