piątek, 27 lutego 2015

Ciasto Kubuś



Ciasto,które ostatnio spotykam prawie na każdym blogu. Postanowiłam poznać fenomen tego ciasta i sprawdzić jak ono smakuje. Przyznam,że jest niezwykły :)delikatny biszkopt i mus budyniowy zrobiony na soku kubuś a do tego bita śmietana i wiórki czekoladowe. Bardzo lekkie ciasto i nie dziwie się,że jest ono pieczone na urodziny dziecka i nie tylko.... Nie jest za słodkie więc można zjeść więcej niż jeden kawałek.
W internecie znajdziecie wiele wersji tego ciasta ja przedstawiam swoją :)

Zapraszam :)
Piekłam w dużej blaszce o wymiarach 32 cm x 25 cm

BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 90g mąki pszennej
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g cukru
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy razem z cukrem. Mąki mieszamy ze sobą wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy jajecznej powoli wsypujemy mąki ciągle ucierając i wlewamy wodę. Na sam koniec dodajemy ubite białka i mieszamy już łyżką. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i wylewamy biszkopt. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.25 minut do tzw.suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze więc sprawdzajcie za pomocą patyczka czy ciasto jest już upieczone. Wyjmujemy i studzimy.

KREM BUDYNIOWO-KUBUSIOWY:
  • 1 litr soku Kubuś (użyłam smaku marchwiowo-jabkowo-bananowy)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 250g masła
Budynie rozpuszczamy w 500ml soku a pozostałą część razem z cukrem zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy proszek budyniowy i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie budyń ucieramy razem z masłem.

PONCZ:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • ekstrakt waniliowy
  • 20ml wody
Sok oraz ekstrakt rozrabiamy z letnią wodą i ponczujemy ostudzony biszkopt. Na biszkopt wykładamy krem budyniowy.

MASA ŚMIETANKOWA:
  • 150g serka waniliowego (użyłam tego z lidla sweetello o smaku waniliowym Serek )
  • 600ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem następnie dodajemy serek. Wszystko dokładnie ubijamy i wykładamy na krem budyniowy.

POSYPKA CZEKOLADOWA:
  • 100g startej gorzkiej czekolady
  • 50g startej czekolady mlecznej
Czekoladą posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki

Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. Ale ładnie wygląda i pewnie doskonale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ukrywam,ale ciasto było przepyszne :)

      Usuń
  2. Lubię bardzo, że zawsze podajesz wymiary blaszki, gdzie kupiłaś ten konkretny produkt itp itd, przepisy od razu wydają się prostsze ;)ciacho pewnie pyszne

    OdpowiedzUsuń