czwartek, 19 lutego 2015

Ciasto jogurtowe z bananami i czekoladą


Bardzo szybkie do zrobienia ciasto nie wymagające miksowania,puszyste,wilgotne z dodatkiem bananów i czekolady.Wyrośnięte a za sprawą jogurtu jest nie zwykle lekkie.Pasują każde owoce,które macie aktualnie pod ręką.Idealne do szklanki mleka oprószone cukrem pudrem :)

Zapraszam :)
Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm

SKŁADNIKI:
  • 400g jogurtu greckiego
  • 100ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 200g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 banany
  • 50g startej czekolady
Jogurt,cukier,olej oraz jajko mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Mąkę mieszamy z sodą i wsypujemy do masy jogurtowej. Czekoladę ścieramy i dodajemy do masy.Wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce (warto owoce oprószyć delikatnie mąką aby nie opadły na dno ja niestety zapomniałam i banany znalazły się na dole :)) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.50-60 min do tzw.suchego patyczka. Kontrolujcie czas pieczenia,ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze.
Studzimy przed podaniem pudrujemy

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Ale wyrosło. :) Lubię takie a posmarowane konfiturą - miodzio! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już mi prawie z blachy wychodziło :) mmm....z konfiturą też jest zapewne pyszne :)

    OdpowiedzUsuń