wtorek, 17 lutego 2015

Chlebek Bezglutenowy


Dostałam sporo wiadomości z prośba o zamieszczenie przepisu na chlebek bezglutenowy...spełniam prośbę. Chlebek powstał na mące kukurydzianej,ryżowej i ziemniaczanej. Osoby,które mają nietolerancję na gluten dobrze wiedzą,że nie jest on taki sam jak chlebek pszenny. Nie mniej jednak wyszedł bardzo pyszny z chrupiącą skórką :)

Polecam i zapraszam :)
Przepis na średniej wielkości keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm

SKŁADNIKI:
  • 200g mąki kukurydzianej żółtej
  • 200g mąki ryżowej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 7g drożdży suchych
  • 3 łyżki siemienia 
  • 1 łyżeczka soli
  • 500ml letniej wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą. Ciasto będzie lekko zwarte i klejące (nie będzie gładkie i jednolite jak przy mące pszennej). Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy wyrośnięte ciasto dobrze dociskając. Pieczemy w 220 stopniach funkcja góra-dół przez ok.45-50 minut.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. świetny chleb i ten żółty kolor super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka kukurydziana daje taki efekt a chlebek naprawdę wyszedł pyszny :)

      Usuń