piątek, 6 lutego 2015

Bułki pszenno-owsiane na serku wiejskim


Zdrowe i pyszne bułeczki o wyrazistym smaku. Ciekawe jest użycie serka wiejskiego w przepisie co czyni bułeczki wilgotne i długo utrzymujące świeżość. Mimo użycia cukru nie są słodkie i można je jeść nawet z wędliną czy innymi dodatkami :)

Serdecznie polecam :)
PRZEPIS NA 8-10 SZTUK SPORYCH BUŁECZEK

SKŁADNIKI:
  • 400g mąki pszennej
  • 200g mąki owsianej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 200g serka wiejskiego
  • 200ml wody
  • 2 łyżki oleju
DODATKOWO:
  • mleko
  • siemienie lniane
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8-10 równych części i formujemy kule. Kule lekko spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lub innymi dodatkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni funkcja góra-dół przez ok.20min.

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Bez drożdży i rośnięcia? Muszę je wypróbować!!!!!! Proszku do pieczenia też w nich nie ma? Ale jak to? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana bułeczki są zrobione na sodzie :) wyrastają w piekarniku tak jak widać na zdjęciach :) są przepyszne i bardzo syte :)

      Usuń