czwartek, 8 stycznia 2015

Szarlotka z orzeszkami ziemnymi



Szarlotka,która powstała w trybie ekspresowym. Ciasto ucierane do którego zostały dodane małe kawałki jabłka. Całość została posypana orzechami ziemnymi solonymi i cynamonem. Orzechy świetnie się komponują z całością powodując,iż ciasto nie jest słodkie ani też słone. Ciasto wyszło niezwykle lekkie i bardzo puszyste.Orzechy zostały wrzucone na sam koniec więc ciężko jest mi powiedzieć ile ich było :)
Polecam wszystkim,którzy uwielbiają takie kombinacje :)

Składniki na małą tortownicę o średnicy 20cm

CIASTO:
  • 300g mąki pszennej
  • 180g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego)
  • 3 jajka wielkości M
  • 4 małe jabłka
  • cynamon,cukier puder,orzechy ziemne solone
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników.
2 jabłka pokroić w drobną kostkę i wrzucić do masy. Dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masą. Na sam wierzch ułożyć pozostałe dwa jabłka pokrojone w ósemki.Całość oprószyć cukrem pudrem,cynamonem i posypać orzeszkami. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni funkcja góra-dół i piec przez ok.40-45min do tzw.suchego patyczka.

Smacznego :)





3 komentarze: