piątek, 23 stycznia 2015

Brownie z fistaszkami i karmelem



Najlepszy tort jaki jadłam...wiem,wiem za każdym razem będę tak pisała o swoim wypieku ale ten jest niesamowity.Szybki w przygotowaniu,przełożony kremem karmelowym z dużą ilością słonych fistaszków i polany domowym sosem karmelowym. Słodko-słony smak....jeśli taki lubicie to się nie zawiedziecie :)

Składniki na tortownicę o wymiarach 20-23cm (piekłam o średnicy 20cm)

CIASTO BROWNIE:
  • 200g mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 200g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 200g masła
Masło ucieramy z cukrem i wbijamy po jednym jajku. Na sam koniec wsypujemy mąkę i kakao. Wymieszałam wszystko łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto należy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 45-50 minut do tzw.suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na trzy części.

KREM KARMELOWY:
  • 600ml mleka
  • 2 budynie o smaku karmelowym bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru pudru
500ml mleka zagotowujemy razem z cukrem.W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy budyń będzie już zimny ucieramy masło na puch razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce budyniu.

POZOSTAŁE:
  • 200g orzechów ziemnych,prażonych,solonych
  • domowy karmel (przepis tutaj Domowy karmel )
Przełożenie: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta,wykładamy część kremu i posypujemy orzechami,przekładamy drugim blatem i postępujemy podobnie (możecie także każdą część polać odrobiną karmelu tzn.blat ciasta,krem,orzechy i karmel).Wierzch dodatkowo polewamy domowym karmelem.
Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)

*jeżeli zrobicie ciasto w większej tortownicy to blaty będą cieńsze niż moje widoczne na zdjęciu. Na tortownicę o wymiarach 26cm zwiększcie składniki o połowę.







12 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i na pewno pyszny! Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musiałam pokroić ciasto chwilę po przełożeniu masą i już go dzisiaj nie ma więc chyba wszystkim smakował :)

      Usuń
  3. Jaki cudny! Już jest moim ulubionym...brownie, orzeszki i sos karmelowy, normalnie nie może być lepiej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się połączenie idealne i stał się jednym z moich ulubionych ciast :)

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie!
    Czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Siedzi w piekarniku ;) zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
  6. extra torcik, zapisuję sobie przepis na kiedyś tam:)

    OdpowiedzUsuń