poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sernik z kremem mleczno-kakaowym


Sernik na kruchym kakaowym spodzie z warstwą kremu mleczno-kakaowego. Do jego wypieku użyłam zwykłych serków naturalnych.Sernik jest niezwykle delikatny i nie za słodki. Krem został zrobiony na bazie mleka w proszku i świetnie komponuje się z całością.

Zapraszam :)

Składniki na tortownicę o wymiarach 24cm

KAKAOWY SPÓD:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 70g masła twardego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wykładamy na spód tortownicy uprzednio wysmarowany masłem. Nakłuwamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni funkcja góra-dół i podpiekamy przez 15 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni.

MASA SEROWA:
  • 800g serka naturalnego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200g śmietanki 36%
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • aromat waniliowy
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Pamiętajcie aby wszystkie produkty na ser były w temperaturze pokojowej.Przygotowaną masę serową przelewamy na podpieczony spód.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok.60minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik ale nie otwieramy drzwiczek przez co najmniej 15minut(sernik nie opadnie). Następnie delikatnie uchylamy drzwi piekarnika.

KREM MLECZNO-KAKAOWY:
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 200ml mleka
  • 200g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku (użyłam granulowanego)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 30g strartej na wiór gorzkiej czekolady
Mleko zagotowujemy z cukrami i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy i wlewamy stopniowo mleko,cały czas ucieramy. Na sam koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania kremowej,jednolitej masy.Przygotowany krem wykładamy na ostudzony sernik.Posypujemy startą czekoladą.
Wierzch można udekorować połówkami czekoladowych ciastek.

Smacznego :)







3 komentarze: