środa, 7 stycznia 2015

Scone-bułeczki z Wielkiej Brytanii



Scone są to pożywne słodko-słone bułeczki znane na całych wyspach brytyjskich,choć tak naprawdę pochodzą ze Szkocji.Niezwykle delikatne i puszyste za sprawą proszku do pieczenia i dobrze wyrobionego ciasta. Przed wynalezieniem proszku do pieczenia Scone smażono jak naleśniki na patelni :).
W Wielkiej Brytanii podaje się je z dżemem truskawkowym i angielską śmietaną "clotted cream".
W związku z tym,że takiej śmietany nie posiadam zjadłam je z dżemem i serkiem naturalnym :).

Zapraszam :)

SKŁADNIKI NA 9 SZTUK BUŁECZEK:
  • 500g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki drobno zmielonego cukru
  • 60g masła twardego
  • 300ml mleka
Do miski wsypujemy mąkę,proszek,sól i dodajemy masło. Rozcieraj masę do uzyskania ziarnistej konsystencji. Wsyp cukier i wlej mleko. Wyrób jednolite gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 1cm i wykrawaj krążki o średnicy 7cm. Krążki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego krążka posmaruj odrobiną mleka.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni funkcja góra-dół przez ok.15-17 minut.

Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. Jednak angielskie śniadanie może być smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zliczę już ile razy zabierałam się za ich zrobienie. ;) Wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie też bym się długo za nie zabierała gdyby nie fakt,że nie miałam pieczywa w domu i szukałam czegoś na szybko :) okazały się idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyglądają pysznie :)
    Muszę kiedy też takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń