niedziela, 11 stycznia 2015

Racuchy drożdżowe


Racuchy pamiętam od dzieciństwa...zawsze były mięciutkie i pulchniutkie. Zawsze takie racuchy jadłam z truskawkami tzn.poduszone truskawki z jogurtem :).To była poezja smaków.
Racuchy idealnie się sprawdzą na śniadanie czy deser. Należy pamiętać aby ciasto nie było za rzadkie ani za gęste. Pierwsza moja próba zrobienia i odtworzenia racuchów okazała się totalną klapą. Ciasto było za rzadkie co za tym idzie na patelni ciasto się rozpływało. Teraz wyszły idealne,nie dosypywałam mąki,nie dodawałam nic dodatkowego i ciasto wyszło takie jak ma być :)

Zapraszam :)

Przepis na ok.10 sztuk racuchów

SKŁADNIKI:
  • 250g mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200ml mleka letniego
  • 2 jajka
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.60minut).
Na patelni rozgrzewamy olej (wlałam olej na wysokość jednego palca aby racuchy delikatnie pływały) i za pomocą łyżki nakładamy ciasto na rozgrzany olej. Smażymy na mały ogniu ponieważ ciasto szybko się przypala. Smażymy na złoto-brązowy kolor. 
Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem lub podajemy z ulubionymi dodatkami :)

*uwaga,ciasto jest bardzo klejące więc aby łatwo nakładało się na patelnię za każdym razem moczyłam łyżkę w gorącej wodzie

Smacznego :)




5 komentarzy: