czwartek, 29 stycznia 2015

Pani Walewska (Pychotka)


Pychotka chodziła za mną od dawna i wiedziałam,że musi się pojawić na moim blogu. Przepis pochodzi od mojej mamy. Jeszcze do nie dawna nie wiedziałam,że ma także drugą nazwę jako Pani Walewska...u mnie w domu nazywała się pychotką. Mama zawsze robiła z orzechami włoskimi ale zauważyłam także,że jest robiona z migdałami. Moja pychotka jest inna bo przełożona ziarnami słonecznika i przełożona dżemem wiśniowym a wierzch dodatkowo polałam biała czekoladą.
Jest przepyszna i co tu dalej pisać...zapraszam :)

Składniki na blachę o wymiarach 21 cm x 26 cm ( w większej blaszce też się sprawdzi bo jak widać na zdjęciu ciasto wyszło wysokie)

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 4 jajka żółtka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
Z podanych składników zgnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.

BEZA:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150g cukru
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Cały czas ubijamy do momentu kiedy nie będzie słychać "zgrzytu" cukru a po odwróceniu miski "do góry" piana nie wyleci.

MASA KREMOWA:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 600ml mleka
  • 100g cukru
  • 220g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
400ml mleka zagotowujemy razem z cukrami w pozostałej części rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy i mieszamy do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując aż wykończymy składniki.

POZOSTAŁE:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki,wiśniowy lub powidła śliwkowe (400g)
  • płatki migdałowe,orzechy włoskie lub ziarna słonecznika
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 200g białej czekolady
  • 300ml śmietanki kremówki
Kremówkę podgrzewamy a następnie wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż się całkowicie rozpuści. Odstawić do wystudzenia i stężenia.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą część ciasta. Rozsmarowujemy pół słoika dżemu i wykładamy połowę bezy. Wierzch posypujemy orzechami,migdałami lub słonecznikiem. Pieczemy w 170 stopniach przez ok.40minut. Postępujemy podobnie z drugą częścią.
Odstawiamy do wystudzenia.
Przełożenie: pierwszy blat ciasta-większa połowa kremu-przykrywamy drugą połową ciasta i na wierzch pozostała część masy kremowej. Polewamy stężoną polewą lub posypujemy tylko migdałami lub orzechami. Wstawiamy do lodówki na 3h a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)



2 komentarze: