sobota, 24 stycznia 2015

Pancakes





Nigdy nie jadłam prawdziwych amerykańskich pancakes więc trudno jest mi powiedzieć czy moje są do nich podobne. Nie ukrywam,że są pyszne a ciasto na pancakes jest trochę gęściejsze niż na naleśniki. Pancakes podawane są zazwyczaj z syropem klonowym lub sosem owocowym. Tak naprawdę możecie je jeść z czym tylko chcecie :)

Przepis na 8 sztuk na patelnię o średnicy ok.15 cm

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300ml mleka
  • 180ml maślanki
  • 50ml oleju
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub łyżką. Teflonową patelnię nacieramy odrobiną oliwy i za pomocą chochli wylewamy porcję ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego :)




2 komentarze: