sobota, 17 stycznia 2015

Pączki z musem bananowo-adwokatowym



Niezwykłe pączki,które zostały zrobione z ciasta na całych jajkach. Chciałam się przekonać czy jest jakaś różnica między ciastem zrobionym na samych żółtkach i ciastem z całych jajek...osobiście nie wyczułam znaczącej różnicy. Pączki wyszły niezwykle mięciutkie i puszyste z charakterystyczną obrączką. Nadzienie do pączków zostało zrobione z bananów i są chyba pączkami niespotykanymi i nigdzie w internecie takiego nadzienia przy pączkach nie znalazłam. Mus wyszedł przepyszny nie za słodki z nutką adwokatu.

Szczerze polecam :)

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK PĄCZKÓW:
  • 500g mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 200ml mleka letniego
  • 2 jajka
  • 70g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosło na ok.60 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Wycinamy krążki (u mnie średnica 6cm) na każdym krążku nakładamy łyżeczkę musu przykrywamy drugim krążkiem i dociskamy brzegi aby ładnie się skleiły. Pączki odstawiamy na 30 minut aby podrosły.
Rozgrzewamy olej i partiami wkładamy gotowe pączki.Odsączamy na papierze.Posypujemy cukrem pudrem.
W przepisie na Pączki z konfiturą różaną znajdziecie kilka mich porad co zrobić aby na pączku pojawiła się biała obrączka.
Pamiętajcie też,że mitem jest aby do garnka wlać małą ilość oleju. Pączek musi swobodnie pływać,przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia pączków też nic nie da. Pączek musi być dobrze wyrośnięty i delikatny jak puch tylko wtedy pojawi się obrączka :)

MUS BANANOWO-ADWOKATOWY:
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki likieru adwokat
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
Banany gnieciemy widelcem,żółtka oddzielamy od białek.Żółtka,banany,likier i 2 łyżki cukru pudru miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą i pozostałym cukrem pudrem. Łączymy masę jajeczną z białkami i wlewamy rozpuszczoną żelatynę.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mus po tym czasie stężeje i będzie odpowiedni do nadziewania pączków.

SMACZNEGO :)






4 komentarze:

  1. Faktycznie nie spotkałam się jeszcze z takim musem. Ale pączki wyglądają kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy ten mus, pączki musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjątkowo smakowały i też miały niesamowity zapach :)

      Usuń