czwartek, 8 stycznia 2015

Oponki z piekarnika z cynamonem



Oponki pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla osób,które nie lubią tradycyjnych oponek smażonych na tłuszczu. Bardzo sprężyste,puszyste a przy tym bardzo lekkie...nie będę zachwalała ale są wprost przepyszne. Obtoczone w posypce cukrowo-cynamonowej sprawiają,że na jednym się nie kończy.
Tłusty Czwartek tuż,tuż więc zachęcam do wypróbowania :).
Aby oponki z piekarnika były puszyste nie trzymajcie ich dłużej jak 10min.

Zapraszam :)

Z poniższych składników wyszło mi 26 sztuk sporych oponek

SKŁADNIKI:
  • 800g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oleju
  • 100g drobnego cukru do wypieków (może być także zwykły cukier)
  • 3 jajka
  • 300ml mleka letniego
  • szczypta soli
W mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier i odstawiamy na 15min aż drożdże zaczną "pracować". Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie jednolite ciasto.Uformować kulę,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.60minut. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość 1cm i wykrawać krążki (u mnie średnica 7cm).Środek wykroić za pomocą małego kieliszka lub nakrętki.
Przygotowane oponki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia na ok.30minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni funkcja góra-dół i piec tylko 10 minut nie dłużej. Ciasto po wyjęciu powinno być białe tak jak u mnie na obrazku. Jeżeli będziecie trzymać dłużej oponki wyjdą twarde.
Odstawić do wystudzenia.

POSYPKA CUKROWO-CYNAMONOWA:
  • 150g masła
  • 250g cukru brązowego lub drobnego (użyłam brązowego)
  • 2 łyżki cynamonu
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cynamon łączymy z cukrem. ponki zanurzamy z każdej strony w maśle i następnie obtaczamy w cukrze.

Smacznego :)

Oponki po upieczeniu bez posypki


10 komentarzy:

  1. Na pewno spróbuję w tłusty czwartek - chyba że nie wytrzymam, wtedy szybciej. :)) Smażone w tłuszczu mnie odstraszają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam :) tym bardziej jak ktoś nie lubi smażonych w tłuszczu

      Usuń
  2. Pysznie oponki wyglądają :o) przepis zapisuje i niebawem sama wypróbuje :o)

    Zapraszam do siebie :o)
    www.konsumentka-anula.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. One od tego cynamonu sa takie brazowe?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wart zapamiętania, bo też nie lubimy taki smażonych na tłuszczu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis ale jestem ciekawa czy wyjdzie jeżeli zamiast mleka dodam wody a zamiast całych 3 jajek , 4 żółtka - mam dziecko z alergią na białko jajka oraz mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uważam,że ciasto na pewno wyjdzie bo tak samo jak pączki robi się na samych żółtkach tak samo można zrobić oponki. Jeżeli chodzi o zamianę mleka na wodę to myślę,że po upieczeniu ciasto może być podobne do pieczywa typu chleb czy bułka....warto by było zwiększyć ilość cukru w cieście :) warto jednak spróbować :)

    OdpowiedzUsuń