wtorek, 20 stycznia 2015

Oponki serowe mojej mamy


Przepis,który pochodzi z zeszytu mojej mamy i nie mogło go zabraknąć na moim blogu. Jak byłam mała to mama bardzo często robiła oponki,nie były one przeznaczone tylko na tłusty czwartek.
Mięciutkie,puszyste i długo zachowujące świeżość...smak dzieciństwa,którego nigdy nie zapomnę.

Zapraszam :)
Przepis na 35 sztuk sporych oponek (jeżeli zrobicie mniejszą średnicę oponek to wyjdzie Wam ich więcej)

SKŁADNIKI:
  • 600g sera twarogowego półtłustego (użyłam w kostce i nie mieliłam,dzięki temu oponki wyszły bardziej wyraziste)
  • 1 kg mąki
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu
  • 200g cukru
  • 150g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Ser rozdrobnić widelcem i wbić jajka oraz dodać cukier.Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wlewamy masło,dodajemy sól,wódkę i sodę. Wsypujemy małymi partiami mąkę. Zagniatamy ciasto (1 kg mąki musi Wam starczyć na wyrobienie ciasta i na podsypywanie podczas wałkowania). Wyrobione ciasto podzieliłam sobie na 4 części i każdą część wałkowałam na grubość 1,5cm i wycinałam krążki o średnicy 7 cm (małym kieliszkiem wycinałam środek).
W garnku rozgrzewamy olej i partiami wkładamy oponki,smażymy na złocisty kolor z obu stron.Odsączamy posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

LUKIER:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek gorącej wody
Cukier puder ucieramy z wodą. Regulujcie gęstość poprzez dodanie na przemian wody i cukru pudru.

Smacznego :)








2 komentarze:

  1. Będę robić w pobliżu tłustego czwartku i powrócę do czasów dzieciństwa :) Twoje wyglądają tak dobrze, że mnie zaczęło ssać w żołądku!

    OdpowiedzUsuń