czwartek, 15 stycznia 2015

Naleśniki


Naleśniki...zapewne każdy z Was potrafi usmażyć ciasto naleśnikowe i podać z ulubionymi dodatkami. Nie ukrywam,ale ja miałam problem z ciastem naleśnikowym i po wielu próbach i testach odnalazłam swoją wersję.Przedstawiam Wam klasyczną wersję ciasta podstawowego,które będzie pasowało zarówno do krokietów jak i na słodko.

Zapraszam :)

Z podanego przepisu wychodzi ok.10 sztuk w zależności jak dużą macie patelnie

SKŁADNIKI:
  • 250g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • 100ml wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 1 łyżka oleju
Z podanych składników ubijamy ciasto i odstawiamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło.Konsystencję ciasta należy regulować.Jeżeli będzie za gęste dolać odrobinę mleka lub wody,jeżeli za rzadkie dosypać mąki. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka i za pomocą chochelki wylewamy ciasto. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.Podajemy z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Ja też długo poszukiwałam ulubionego ciasta. :) Chciałabym dojść do momentu, kiedy składniki wsypuję na oko i jest pycha. :)

    OdpowiedzUsuń