poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kruche Rogaliki z marmoladą



Mamy okres karnawału więc pierwszą moją propozycją będą kruche rogaliki z marmoladą.
Sprawdzą się także w tłusty czwartek jeżeli ktoś nie przepada za pączkami. Nie ukrywam, ale wcześniej nie jadłam rogalików zrobionych z ciasta kruchego (lub nie pamiętam,że jadłam) i przyznaję,że są równie pyszne :).Ciasto jest delikatne,bardzo maślane i puszyste. W dodatku pięknie pachną wanilią :)
Serdecznie zapraszam :)

Z podanych składników wyszło mi 16 dużych rogalików

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła twardego
  • 2 żółtka
  • 50g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • twarda marmolada
  • cukier puder 
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie równie części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy tworząc rogalik. Postępujemy tak z pozostałym ciastem.
Gotowe rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni funkcja góra-dół przez ok.18-20 minut do lekkiego zarumienienia. Czas pieczenia zależy od wielkości rogalików.
Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. A dziś właśnie chodzą za mną rogaliki z marmoladą;) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche rogaliki to mus na Święta, poza Świętami niestety o nich zapominam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna tradycja u mnie na Święta niestety nie goszczą więc musiałam je teraz zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję, zrobiłam dla koleżanki jako dodatek do prezentu, wyszły super mniam:)

    OdpowiedzUsuń