piątek, 9 stycznia 2015

Kokosowiec z czekoladą i ananasem


Niezwykle mocno kokosowe ciasto z kawałkami czekolady i ananasem. Bardzo delikatne niczym puch. Ciasto powstało pod wpływem chwili i zrobione zostało w trybie ekspresowym. Jeżeli macie jakiś niezapowiedzianych gości a w domu macie zapas wiórek kokosowych i puszkę ananasa to,to ciasto sprawdzi się idealnie :)

Zapraszam :)

Składniki na blachę o wymiarach 21 cm x 26 cm (mierzona u podstawy)

CIASTO UCIERANE:
  • 250g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 4 jajka wielkość L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 340g anansa z puszki w plastrach (po odsączeniu)
  • 200g wiórek kokosowych
  • 200g gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i następnie dodawać po jednym jajku. Utrzeć na puszystą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Dodać mleko i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Plastry ananasa pokroić w drobną kostkę i odsączyć na sicie. Wiórki uprażyć na suchej patelni do zarumienienia.Zostawić 5 łyżek wiórek do posypania wierzchu upieczonego ciasta. Resztę wiórek oraz pokrojoną w kostkę czekoladę wmieszać do ciasta. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy pokrojonego ananasa.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 35minut do tzw.suchego patyczka.Ciasto studzimy.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oleju
W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem i dodać połamaną czekoladę. Mieszać cały czas do rozpuszczenia się czekolady. Przygotowaną polewą polać wystudzone ciasto i posypać wiórkami.Można ozdobić wierzch ananasem.

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Fantastyczne ciacho! Z kokosem - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć mamy wrodzoną niechęć do ananasów z puszki to wszystko co kokosowe musi być pyszne :D

    P.S. Bardzo ładne zmiany na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda wspaniale :) Takie lekko egzotyczne, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń