piątek, 30 stycznia 2015

Jabłecznik z płatkami kukurydzianymi i karmelem


Szybkie ciasto z jabłkami,które jest niezwykle puszyste i mięciutkie. Całość udekorowana podpieczonymi płatkami kukurydzianymi z dodatkiem karmelu. Mogłoby się wydawać,że ciasto jest bardzo słodkie ale wręcz przeciwnie ...wszystko razem wspaniale ze sobą współgra. Przepis powstał pod wpływem chwili,kiedy zobaczyłam w domu wielkie opakowanie płatków kukurydzianych.Mogę szczerze powiedzieć,że przepis jest mojego autorstwa :)

Zapraszam :)

Składniki n tortownicę o średnicy 20cm (ciasto wyjdzie także w tortownicy o średnicy 24cm i będzie trochę niższe.Należy tylko zwiększyć liczbę jabłek)

CIASTO:
  • 250g mąki pszennej
  • 70ml oleju
  • 170g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
  • 2 jabłka (u mnie waga 350g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
KUKURYDZIANA POSYPKA:
  • 60g płatków kukurydzianych zwykłych typu corn flakes
  • 30g masła
  • 2 łyżki karmelu domowego lub masy krówkowej (jak zrobić karmel,przepis tutaj Domowy Karmel )*
  • 1 łyżka miodu
Masło rozpuszczamy razem z karmelem lub masą krówkową i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy płatki i dodajemy miód. Wszystko dokładnie mieszamy.

*JEŻELI NIE MACIE DOMOWEGO KARMELU LUB MASY KRÓWKOWEJ WTEDY ZWIĘKSZCIE ILOŚĆ MIODU W PRZEPISIE 

Składniki na ciasto miksujemy ze sobą tylko do połączenia się składników. Jabłka kroimy w drobną kostkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na sam spód wykładamy jabłka i zalewamy ciastem. Tortownicę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy ale nie wyłączamy piekarnika i wykładamy na wierzch ciasta posypkę kukurydzianą.Wsadzamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok.23-25 minut.
Po wystudzeniu wierzch ciasta zastyga i staje się delikatnie chrupka :)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz