środa, 21 stycznia 2015

Grahamki pszenno-żytnie


Niestety nie udało mi się kupić mąki typu graham więc postanowiłam zrobić grahamki z mąki pszennej i żytniej. Nie ukrywam,ale wyszły równie smaczne jak te ze sklepu a może nawet lepsze bo beż żadnych "E" :). Mięciutkie z wyczuwalną nutką miodu. Jeżeli lubicie wypiekać własne pieczywo to zachęcam do wypróbowania.

Zapraszam :)

Przepis na 10 sztuk sporych grahamek

SKŁADNIKI:
  • 400g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej
  • 200ml letniej wody
  • 200ml letniego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka golden syroup* (można zastąpić miodem)
  • 1 płaska łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z miodem. Do miski wsypujemy mąki oraz sól.Wlewamy rozczyn z drożdżami,wodę i dodajemy golden syroup. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i dzielimy ciasto na 10 równych części. Z każdej części formować podłużną bułeczkę. Gotowe bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok.30 minut do podrośnięcia. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.25 minut.

*golden syroup nadaje ładny złocisty kolor

Smacznego :)


5 komentarzy: