poniedziałek, 26 stycznia 2015

Drożdżówki z czarną porzeczką i kruszonką



Po wczorajszym tragicznym dniu, w którym nic mi nie wychodziło, dzisiaj wszystko wróciło do normy. Drożdżówki nadziane dżemem z czarnej porzeczki, posypane dużą ilością kruszonki i oblane lukrem wyszły rewelacyjne. Mięciutkie, puszyste czyli takie jak być powinny :)

Zapraszam :)

Przepis na 12 sztuk sporych drożdżówek

SKŁADNIKI:
  • 600g mąki pszennej
  • 60g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 30g drożdży świeżych
  • 250ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • dżem z czarnej porzeczki
 Cukier oraz drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy rozczyn. Na sam koniec wlewamy masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 12 równych części. Każdą część rozwałkowujemy i dajemy jedną łyżeczkę dżemu, zlepiamy jak pieroga i formujemy owal. Postępujemy z pozostały podobnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach funkcja góra dół przez ok.20-23 minuty. Po wystudzeniu polukrować

KRUSZONKA:
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 50g masła rozpuszczonego
Mąkę łączymy z cukrem i wlewamy masło. Dokładnie rozcieramy tworząc kruszonkę.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder rozcieramy z wodą i regulujemy konsystencję. Jeżeli będzie za gęsty dolewamy wody, jeżeli za rzadki dosypujemy cukru pudru.

Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Właśnie się pieką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę mi się spiekły od spodu. Podany czas i temperatura nie zgrały z moim piekarnikiem ;p. Poza tym wyszły pyyychaaa :D, polecam. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widać każdy piekarnik jest inny :) następnym razem jak już się będą rumienić to wyłącz piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za sugestie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne drożdżowy, ostatnio dżem z czarnej porzeczki należy do moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń