czwartek, 22 stycznia 2015

Domowy Karmel


Domowy karmel przez większość wyczekiwany. W związku z dzisiejszą awarią w domu myślałam,że przepis wrzucę jutro ale dałam radę napisać go teraz.
Sos karmelowy,który możecie użyć do deserów,ciast,naleśników...do czego tylko chcecie :) Sos ma idealną konsystencję jest gęsty i możecie trzymać go w lodówce nawet do dwóch tygodni. Przed każdym podaniem wystarczy go trochę podgrzać.

Z podanego przepisu wyszło mi ok. 900ml sosu

SKŁADNIKI:
  • 600g cukru
  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 ml wody
  • 200g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
Na patelnię wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu (cały czas mieszałam). Cukier zacznie się krystalizować i brązowieć i następnie ponownie rozpuszczać. Kiedy cukier będzie już całkowicie rozpuszczony przybierze brązowo-bursztynowy kolor i będzie przypominał sos to zaczynamy pomału wlewać wodę. Uwaga zaczną się wybuchy na patelni z powodu wysokiej różnicy temperatury.Polecam używać drewnianej łyżki do mieszania. Następnie dodajemy masło, śmietankę i sól. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Jeżeli przelejecie od razu gorący sos do butelek mogą Wam popękać. Po ostygnięciu przelewamy do słoików,butelek itp.Sos po wystygnięciu zacznie powoli gęstnieć.Gotowy wstawiamy do lodówki.

*sos powinno się robić przy pomocy termometru cukierniczego który znacznie ułatwia sprawę jednak takiego urządzenia jeszcze nie zakupiłam i wszystko musiałam kontrolować na oko :).
Łatwo jest spalić karmel więc musicie uważać.Temperatura gotowania jaką powinien mieć cukier to ok.170 stopni.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Przez jaki czas mozna przechowywac taki sos karmelowy? p.s. swietny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do dwóch tygodni trzymając sos w lodówce,przed każdym podaniem wystarczy wyjąć z lodówki i chwilę podgrzać lub użyć takiego bardzo gęstego :)

      Usuń