niedziela, 4 stycznia 2015

Domowa granola



Zastanawiacie się co Słodkie Rewolucje jedzą na śniadanie :)? Właśnie to...domowa granola składająca się z płatków owsianych,orzechów i innych dodatków. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym w towarzystwie świeżych owoców. Zrobienie takiej granoli nie zajmie Wam dłużej jak 15 minut a te sklepowe nie dorównują jej do pięt :).
Zapraszam :)
Z podanych składników wychodzi spory słoik czy pojemnik

SKŁADNIKI:
  • 250g płatków owsianych zwykłych nie błyskawicznych
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g chipsów bananowych
  • 50g migdałów
  • 50g orzechów laskowych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 50g rodzynek
  • 2-3 łyżki miodu
Do osobnego pojemnika wsypujemy rodzynki,chipsy bananowe oraz orzechy. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy miód. Wszystko razem mieszamy(bez chipsów bananowych,rodzynek i orzechów). Wysypujemy na rozgrzaną suchą patelnię i przysmażamy na małym ogniu ciągle mieszając przez ok.5-7minut aż płatki owsiane będą delikatnie zarumienione. Gotową mieszankę przesypujemy do słoika z rodzynkami,chipsami i orzechami. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Gotowe :)
Można mieszankę przygotować w piekarniku jednak jest to dla mnie czasochłonne a z patelni jest równie smaczna :)



8 komentarzy:

  1. Domową granolę uwielbiam i bardzo często robię, na dodatek bardzo podobnie :) Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. również przygotowuje domową granolę :) Jest przepyszna i nie ma miliona nieznanych składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie są najlepsze,nieskomplikowane i ze składników,które najbardziej lubimy :)

      Usuń
  3. uwielbiam domową granolę, świetna mieszanka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna i bez "E" jak w sklepowych mieszankach. :)

    OdpowiedzUsuń