sobota, 31 stycznia 2015

Chałka Drożdżowa


Chałka chodziła za mną od dawna ale bałam się,że nie poradzę sobie z jej zaplataniem. Oglądałam wiele filmików,w których zaplatają chałkę 3,4,5 a nawet 6 części. W końcu trafiłam na filmik,który fajnie pokazuje zaplatanie i stwierdziłam,że to wcale nie jest trudne. Podjęłm wyzwanie i postanowiłam upiec długo wyczekiwaną chałkę.
Przepis miałam wrzucić w niedzielę ale jak tylko wyjęłam ją z piekarnika to musiałam spróbować kawałeczek :)
Chałka wyszła rewelacyjna (nie chcę się chwalić) mięciutka,puszysta i w dodatku ogromna :)
Może ktoś się skusi i upiecze sobie na jutrzejsze śniadanie. Mój przepis na chałkę nie zawiera dużo cukru w związku z czym można ją zjeść z dżemem jak również z serem żółtym czy innym dodatkiem.

Zapraszam :)

Przepis na jedną sporą chałkę lub dwie mniejsze

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml letniego mleka
  • 100g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 16g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • sezam do posypania chałki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostałe składniki (oprócz sezamu) wykładamy do miski i zalewamy rozczynem. Mieszamy i na sam koniec wlewamy masło. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok.60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części (jeżeli chcecie zrobić dwie mniejsze chałki to na 8 części),robimy wałki (u mnie każdy o długości 40cm) i zaplatamy warkocz tak jak na tym filmiku 


Fajny filmik z zaplatani chałki też ma udostępniony Dorotka na moich wypiekach przy przepisie chałka z wanilią :)Zaplecioną chałkę odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.25-30 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.

Smacznego :)




5 komentarzy: